Финвалов можно спутать с синими китами, сейвалами, а в самой южной части их ареала — с полосатиками Брайда.
Fin whales may be confused with blue whales, sei whales, and, in the southernmost portion of their range, with Bryde's whales.
В северной части своего ареала сейвалы питаются веслоногими рачками.
In the northern portion of their range, sei whales feed on copepods.
Ареал ремнезубов Тру перекрывается с ареалом антильского ремнезуба, но расположен севернее.
The range of True's beaked whales overlaps with that of the Antillean beaked whale but is more northerly.
В тропической части своего ареала короткоплавниковых гринд можно спутать с карликовыми косатками
In the tropical portion of their range, short-finned pilot whales may be confused with pygmy killer whales
Во всём своём ареале короткоплавниковых гринд можно спутать с малыми косатками.
Throughout their range short-finned pilot whales may be confused with false killer whales.
В самой северной части своего ареала короткоплавниковых гринд можно спутать с атлантическими гриндами.
In the extreme northern portion of their range, short-finned pilot whales may be confused with Atlantic pilot whales.
В северной части своего ареала беломордых дельфинов, вероятно, можно спутать только с атлантическими белобокими дельфинами.
In their northerly range white-beaked dolphins are likely to be confused with only the Atlantic white-sided dolphins.
морской рукав шириной в двадцать пять миль ограничивает ареал даже хорошо летающих птиц.
an arm of the sea twenty-five miles wide serves to limit the range even of birds of considerable powers of flight.
Paradisea papuana имеет сравнительно широкий ареал: это обычный вид на основной территории Новой Гвинеи, а также на островах Мисол, Салавати, Йоби, Биак и Сук.
The Paradisea papuana has a comparatively wide range, being the common species on the mainland of New Guinea, as well as on the islands of Mysol, Salwatty, Jobie, Biak and Sook.
Красная райская птица представляет замечательный пример ограниченного ареала: она обитает исключительно на небольшом острове Вайгео у северо-западной оконечности Новой Гвинеи.
The Red Bird of Paradise offers a remarkable case of restricted range, being entirely confined to the small island of Waigiou, off the north-west extremity of New Guinea
Ареал американского бизона охватывал примерно треть всего Североамериканского континента.
The range of the American bison extended over about one-third of the entire continent of North America.
Прежний ареал бизона, вероятно, охватывал весь Айдахо.
The former range of the bison probably embraced the whole of Idaho.
излюбленным ареалом бизона в Британской Америке было северное продолжение обширной области пастбищ между рекой Миссури и Большим Невольничьим озером.
the favorite range of the bison in British America was the northern extension of the great pasture region lying between the Missouri River and Great Slave Lake.
Линия от Виннипега до Чикаго, слегка выгнутая к востоку в средней части, почти точно обозначит восточную границу ареала бизона в Миннесоте и Висконсине.
A line drawn from Winnipeg to Chicago, curving slightly to the eastward in the middle portion, will very nearly define the eastern boundary of the buffalo’s range in Minnesota and Wisconsin.
Сомнительно, чтобы ареал этого вида простирался к северу от северной границы Индианы,
It is doubtful whether the range of the species extended north of the northern boundary of Indiana,
Южный берег озера Эри составляет часть северной границы ареала бизона на востоке Соединённых Штатов.
The southern shore of Lake Erie forms part of the northern boundary of the bison’s range in the eastern United States.
Высказывается предположение, что создание новых колоний на одном краю ареала может компенсировать сокращение колоний на другом краю.
It is suggested that the establishment of new colonies at one end of the range may counter the decline of colonies at the other end.
северная граница ареалов нескольких других видов проходит по штату Вашингтон или южной Британской Колумбии.
the northern limit of the ranges of several other species occurs in Washington State or southern British Columbia.
Сокращение гнездовых ареалов также чаще всего связывали с влиянием человека.
Contraction of breeding ranges, likewise, has most commonly been attributed to the influence of man.
Уменьшение большой колонии вдвое за период от 20 до 50 лет в середине ареала вида
The halving of a large colony over a period of 20 to 50 years in the middle of the range of a species